Workshop: Byg dit eget vildmarksbad på en weekend

0
593
Kursus:Byg dit eget vildmarksbad

Et vildmarksbad i baghaven er lykken, både de på kolde vinteraftener og de i lyse sommernætter. Så en weekend i maj drog jeg på kursus, og kom hjem med mit helt eget hjemmebyggede vildmarksbad.

Jeg har altid tænkt at det med at bygge mit eget vildmarksbad bare var et spørgsmål om at sætte tid nok af til det, og finde de rigtige høvle. Det skulle være sådan et rigtigt overskuds-bonderøvs-vinter-projekt, hvor følelsen af flow ville komme over mig og jeg som en anden zen-munk fandt ro i det monotone arbejde. Min kæreste ville det heldigvis anderledes, så efter at have hørt på mine mere eller mindre luftige planer for at vildmarksbad gjorde hun kort proces. Hun tilmeldte mig et weekendkursus med titlen: “Byg dit eget vildmarksbad”, satte et kryds i min kalender, pakkede kvitteringen pænt ind og lagde den under juletræet.

14 dage før kursusstart kom der en liste over ting det kunne være rart at have med. Den omfattede for små 10.000 kr elværktøj, som kap-geringssav, båndpudser, overfræser, stiksav og andre ting fra værkstedet, lånemarkedet eller byggemarkedet. Sidste punkt på listen var en ramme øl/vand, for det skal jo være hyggeligt at bygge sådan et kar.

Og nu står jeg altså her, det er fredag og jeg er kørt til Sletten ved Silkeborg med en bil fuld af værktøj, og en trailer på krogen til det færdige kar.

Bunden bliver lagt

Fredag går med en kort introduktion til kurset, og så er det ellers i gang med at bygge bunden. Brædder med not og fer saves i passende længder, og bankes godt sammen med en gummihammer, så det til sidst kan blive til bunden.

Efter der er monteret vanger i trykimprægneret træ, er det i gang med stiksaven så bunden kan få den ønskede form.

Aftensmaden spises i værkstedet, og der er tid til at hygge lidt med de andre kursus deltagere inden det er tilbage til arbejdet med at forvandle brædderne til en færdig bund.

Karret tager form

Lørdag starter med fælles morgenmad, som man selv er med til at sætte frem og rydde af, og derefter er det tilbage i værkstedet.

Kursusleder Mads har fræset sidestokkene i konveks og konkav, men de ligger i 4,2 meter stykker, så de skal en tur igennem kap-saven før de kan bruges. Efter at have savet det fornødne antal stokke, skal der bygges en skabelon, så man med overfræseren kan lave en not der passer ind over bunden. Det er paskram, og det kan godt betale sig at gøre sig umage, men herfra går det hurtigt.

I løbet af de næste timer bankes stokkene på efterhånden som de laves, og vildmarksbadet begynder at tage form. Da vi til aftensmad lørdag aften har de fleste af os et kar der blot skal have monteret spændebånd, slibes og have en bænk før det er færdigt.

Efter en hel dag i værkstedet er kroppen godt øm, men ikke mere end de fleste af os hygger med mad, kage og øl til over midnat.

De sidste finpudsninger

Efter 14 timers arbejde de foregående dage mangler der primært detaljer om søndagen. Nylonspændebåndene skiftes ud med rustfrit stål, kanterne pudses og der laves bænk. Og efter frokost venter der bare oprydning, pakning af de mange kar også ellers køreturen hjem.

Og sådan! I løbet af en weekend hvor man er i gang i værkstedet det meste af tiden tilegner man sig en ny superhelte-kraft. For det er det at kunne bygge vildmarksbade. En måned efter jeg byggede mit eget brugte jeg en weekend i en kammerats have med at assistere i tilblivelsen af hans personlige vildmarksbad, og mit gæt er det næppe bliver sidste gang der er bud efter de superhelte-færdigheder 🙂

Alt i alt var det en fantastisk weekend hvor der blev arbejdet hårdt, men der også var tid til hygge, god mad og vejledning.

Mere info om kurset i vildmarksbad

Kurset koster små 5.000 kr inkl. materialer, overnatning og forplejning og afholdes ved Sletten, nær Silkeborg. Har man en kammerat der er interesseret i træarbejde kan man med fordel tage ham eller hende med (koster 700 kr ekstra i forplejning og overnatning), da arbejdet går en del nemmere med to sæt hænder.

Kurset afholdes flere gange om året, og kan findes via facebookgruppen: Drømmen om et gør det selv vildmarksbad, hvor kurserne lægges op under begivenheder. Alternativt kan du holde øje med FDF’s kursuskalender hvor de ligeledes kan findes.