Villa D’este – Roms oversete seværdighed

0
3724

Allerede under Romerriget var byen Tivoli en populær feriedestination for Roms bedre borgerskab, og på den dag i dag har byen stadig masser at byde på.

Overalt i Rom er trafikken tæt og turisterne vrimler i gaderne på alle tider af året. Derfor kan det virke helt befriende at tage en hel eller en halv dag ud af kalendere og bruge den på at besøge Villa D’este. Placeringen i bjergene gør at der er en konstant kølende brise, hvilket er er en kærkommen afveksling fra Roms forurenede luft. Samtidigt er det som om at urene går i et andet tempo fra det øjeblik du står af bussen eller toget i Tivoli (ja, Tivoli i København er opkaldt efter denne by, hvilket i sig siger noget om stedets herlighedsværdi). Pludseligt virker Roms hektiske gader langt væk, og du kan lade roen falde over både krop og sind.

Villa D’este – den virkelige perle

Fontæner i Villa D'esteJeg kan ikke tage til Rom uden at besøge Villa D’este, der for mig er en lige så stor seværdighed som Colosseum og Peterskirken. Det kan skyldes at jeg på en gang elsker Roms storhed, historiens vingesus og de flotte bygninger, men samtidigt har det svært med den tætte trafik og de uendelige rækker af turister ved alle byens seværdigheder. Ved Villa D’este får jeg alt det første, men uden at få det sidste med i købet.

Den gamle park er smuk og de mange gamle fontæner og vandfald virker endnu, hvilket er med til at give følelsen af at gå rundt i en eventyrhave. Og her er turister, men ikke flere end at du sagtens kan finde et stille sted og lade tankerne falde til ro. Faktisk er der så stille steder at det under mit første besøg lykkedes mig at falde i søvn på en bænk ved højlys dag imens jeg sad og lyttede til vandets klukken.

Historiens vingesus

Fontæne i Villa D'esteNår man går rundt i haven er det ikke svært at se hvorfor at netop denne have har inspireret landskabsarkitekter i århundrede, og sikkert stadigvæk gør det den dag i dag. Mange af Europas barok-haver er således tydeligt inspireret af den imponerende have med alle dens springvand og fontæner.

Selvom der foregår et konstant restaureringsarbejde i haven har nogle af fontænerne set bedre dage, men dette er blot med til at understrege havens alder. Dermed får du også mulighed for at beundre at alt dette er bygger med de bare næver, af kunstnere og kunsthåndværkere. Og det er ikke småting de har bygget. Haven er fuld af fontæner og springvand, hvoraf nogle er så store at de næsten tager pusten fra en, andre gemmer sig blandt havens træer og buske. Så der er nok at se på, selv for de ikke historieinteresserede.

Få ro på i Tivoli

Udsigten ud over TivoliSom tidligere nævnt står roen og stilheden i skarp kontrast til Roms kaos og mylder, og jeg oplever ofte at et besøg i Tivoli, og Villa D’este i særdeleshed, er ren balsam for sjælen. Her er jeg rigtigt på ferie, har tid til at nyde synet af blomsterne i flor, jeg kan mærke vinden i ansigtet og tankerne kan falde til ro.

Inden jeg vender tilbage til Rom med fornyet energi kan jeg også nå at nyde en fantastisk pizza eller pastaret til yderst rimelige priser, som jeg i ro og mag spiser på en fortorvsrestaurant med udsigt til italiensk dagligdagsliv.

Jooo, lige der er livet skønt.

Når du alligevel er i Tivoli kan du også benytte lejligheden til at besøge ruinerne efter kejser Hadrians villa. Der var lukket på grund af restaurering de første to gange jeg var i Tivoli, og sidste gang havde jeg ikke tid til at besøge den, men er du historieinteresseret er den nok et besøg værd.

Tag eventuelt på en lille dronetur over haven hvis du gerne vil se hvad der venter dig:

Sådan kommer du til Tivoli fra Rom

Der går både tog og bus fra Rom til Tivoli, og det tager ca en times tid, og koster ikke alverden.

Bussen afgår fra Ponte Mammolo i Rom, og hedder Cotral Roma-Tivoli
Toget afgår fra togstationen i Rom og hedder Roma- Pescara

Læs eventuelt mere om Villa D’este på deres hjemmeside (engelsk)