Sidste år var vi totale amatører da vi tog til Sverige for at forfølge drømmen om at finde guld, og alligevel fandt vi lidt. I år var vi lidt bedre forberedte.
Jeg indrømmer gerne at jeg måske blev smittet med guldfeber sidste år da jeg gravede guld i Sverige, så i løbet af vinteren og foråret hyggede jeg mig med at gå og bygge et par vaskerender i kælderen. Med dem kan man hurtigt skille det lette sand fra det tungere og guldholdige koncentrat, og man slipper således for at vaske alt det sand man graver op med panden. Man kan således vaske sandet ca 20 gange hurtigere, og skulle derfor, i teorien, få en hel del mere guld med hjem ved at bruge renden.
Derudover var jeg i vinterens løb faldet over et par spændende bøger om den danske guldgraver Robert Andersen, der gravede guld i Amerika og Afrika for over 100 år siden og som sluttede hans karriere i Klondyke. Bøger om dengang guldgravning var for eventyrere og nybyggere, og dette havde blot puttet mere benzin på guldgraverdrømmene.
Derfor måtte jeg tilbage til Sydsveriges guldgraver-mecca, Ädelfors.
To danske guldgravere på tur
Igen i år havde jeg følgeskab af min gode kammerat, Rune, og vi glædede os begge til at se hvilke oplevelser der ventede os i år. Sidste år havde jo budt på masser af guldgraver hygge ved lejrbålet og lidt guld i panden, så forhåbentligt ventede der mere af samme skuffe i år.
Vi ankommer da det er ved at bliver mørkt, så vi går direkte til lejrhygge, tjekker ind i et shelter og i år er der frit valg da allesammen er tomme da vi ankommer. Så guldøl og røverhistorier må vi selv stå for, men det er heldigvis heller ikke noget problem da det er noget tid siden vi sidst har set hinanden.
Da bålet brænder ud og maverne er fyldt med pulver-kartoffelmos kravler vi i soveposerne og glæder os til den næste dag.
Guldjagt i Emåen
Da vi har spist morgenmaden står vi der igen, ved Emåen, med hver vores spade på jagt efter det bedste sted at finde guld. Jeg starter på land, hvor det tørre sand ikke er nemt at grave i, men jeg regner derfor med at være den eneste der har fået denne ide, og at der derfor er masser at finde. Det viser sig at være en nitte. Jeg prøver under en stor sten, som jeg bruger en del tid på at grave fri og få væk. Ingen andre kan have gravet under den tænker jeg, men igen er udbyttet småt.
Imens står Rune et stykke ude i åen og graver, og hver af hans første tre spande har indeholdt mindst 3 gode stykker guld, allesammen større end det største stykke vi fandt sidste år.
Så efter at have prøvet lykken endnu et håbløst sted i åen, dropper jeg planerne om at finde et bedre sted end der hvor Rune allerede er i gang, og slutter mig i stedet til ham. Han har allerede fundet en del gode stykker, og da vi pakker sammen sidst på eftermiddagen har vi allerede en del mere guld end vi fandt på tre dage sidste år. Måske på grund af vaskerenden som gør arbejdet mere effektivt, men også mere hårdt, da vi nu bruger størstedelen af tiden med at fylde spandene med sand, og en del mindre tid på at vaske det. Eller måske fordi Rune bare har fundet et lille guldgraver-smørhul med en høj koncentration af guld.
Naturoplevelser og bålhygge i guldgraverland
Selvom vi kun er i Ädelfors i tre dage, og kun graver guld i to af dem, byder turen på flere gode oplevelser. Vejret var godt nok ikke rigtigt med os, da vi oplevede regn begge dage, men et par våddragter holdt os varme, og oplevelserne holder humøret oppe. Fra de hyppige guldfund når renden skal tømmes, til de sjældnere møder med dyrene i åen i form af fisk vi ser på afstand, eller daglige besøg af en snog der svømmer forbi os. Den sidste fanger Rune da den kommer forbi anden gang så både han og børnene på bredden kan få set nærmere på den sjove svømmer.
Den sidste aften får vi selskab i lejren af en ældre guldgraver og hans kammerat som skal på hans første eventyr i Ädelfors. Det er et par hyggelige mænd, så igen spreder den gode stemning sig ved lejrbålet og vi kan glade og tilfredse vende snuden hjemad dagen efter.
Resultatet blev i år næsten 50 stykker guld i en fornuftig størrelse, meget bedre end sidste år, men stadig ikke nok til at dække aftensmaden, og da slet ikke overnatning eller benzinen. Men oplevelser har vi fået masser af, og uden det har kostet os det store.
Nysgerrig efter hvordan du selv finder guld?
Da en del har spurgt efter mere info om hvordan man kommer i gang med at vaske guld har jeg sammensat en lille guide til hvordan du kommer i gang med at finde guld. Her finder du mere info om Ädelfors, udstyr til guldgravning med mere.