Sverigestur med børn

0
4447
På kanotur med børn

Efter 5 actionmættede ture til Sverige var det på tide at præsenterer landet for mine brødre, deres koner og ikke mindst deres børn. Så midt i juli mødtes vi hos Svensk Kanoferie til et par dage med hygge og børnevenlige aktiviteter.Det blev tre hyggelige dage hvor både børn og voksne fik prøvet kræfter med en række nye aktiviteter, og hvor der stadig var plads til en masse bålhygge.

Ud over mine brødre og deres koner, min kæreste og jeg havde vi med på turen: Annebell, 7 år, Georg, 5 år og Hannah, 3 år, tre raske børn som nu skulle præsenteres for friluftsliv i det svenske. Budgettet for turen var på forhånd sat til max 2.000 kr pr familie inkl transport, og det lykkedes det os at overholde.

Ankomst og brændekløvning

Jeg har allerede tilbragt en uge i Sverige da min storebror, hans kone og datter, ruller ind på parkeringspladsen søndag eftermiddag, med sig i bagagen har de historier om Pippi, Emil og alle de andre, efter at havde tilbragt et par dage i Vimmerby og Astrid Lindgrens Verden inden de satte kursen vestpå til Carsten Yde, ejeren af svensk kanoferies gård. Mødet med Pippi, Emil, Karlson på taget og alle de andre, der i parken blev gjort levende af skuespillere, har været en stor oplevelse og klart et besøg værd.

Et par timer senere ankommer min lillebror med deres familie på 4 efter de har brugt weekenden på Vig festivallen, både foran scenerne og i legelandet. Så de er forberedte på det primitive liv, om end der venter et par ændringer da teltet nu byttet ud med en mere komfortabel plads i laden, og at madteltenes servering erstattedes af selvbetjening og mad over bål.

Jeg har ikke gjort noget på forhånd for at forberede brænde eller mad, så da alle er samlet går brændekløvningen og madlavningen i gang og snart står kødsovsen og syder over bålets flammer. Vi spiser indenfor da det er nemmest for børnene at spise fra et bord, fremfor at skulle holde styr på tallerkenen i den ene hånd og gaflen i den anden. Desuden har det regnet hele dagen, så selvom bålpladsen er overdækket byder huset på bedre beskyttelse mod vandet. Brændekløvning hos Svensk Kanoferie

Da børnene er lagt i seng rykker de voksne tilbage til bålstedet og her hygger vi til trætheden kommer over os en efter en.

Morgenmad på bål

Min storebror har bestilt pandekager til morgenmad, så imens de sidste får sovet færdig slår jeg en dej sammen og får med hjælp fra Annebell tændt op i bålet. De små kviste er ikke 100% tørre, men her viser lighteren sit værd og da Annebell har givet kvistene 10 sekunder med lighterens flamme er der gang i bålet, og jeg fortæller hende at hun nu kan kalde det for hendes bål.

Den store bålpande kommer på, og snart er der gang i produktionen af 9 pandekager af gangen, et syn der imponerer både børn og voksne. Jeg har puttet lidt havregryn i dejen, så efter de første to pandekager begynder de første at blive mætte, og efter 4-5 stykker må den sidste give op. Maverne er nu fyldt op til dagens eventyr i kano, så efter opvasken pakker vi regntøj og middagsmad og begiver os mod startstedet lidt oppe af Lilleåen.

På kanotur med børnene

Børnene vælger hver en sidemand til pladsen forrest i kano, og vi andre bliver derefter udnævnt til styrmænd for hver sin kano, og snart er vi klar til at drage af sted på tur. Børnene er udstyrede med deres egne padler og selvom det tager en time at nå til første lejrplads høres der intet brok fra børnene. Ved lejrpladsen pakker vi middagsmaden ud, rugbrød med figenpålæg, honning, marmelade på tube og makrel, alt sammen noget der kan holde sig udenfor køleskabet og som derfor er velegnede til ture som disse.

Kanotur i Sverige

Da middagsmaden er forsvundet ned i de sultne maver er det badetid for dem som har lyst. Jeg selv stikker tæerne i vandet og beslutter mig hurtigt for at den eneste måde jeg kan komme ud i vandet på er ved at det sker hurtigt, så da jeg finder et reb der hænger ud over åen er planen for vandgangen klar. Som en anden tarzan svinger jeg mig ud og slipper så rebet. Da jeg først har fået hovedet under er det faktisk slet ikke så koldt igen vandet. Børnene leger i vandkanten, bader og bygger sandslotte.

På kanotur med børn

Da børnene har fået nok skubber vi kanoerne i vandet igen og sejler tilbage til startstedet. Hjemturen er imod strømmen men tager alligevel ikke meget mere end en time, og det synes at være passende når man har så små børn med. De når at miste interessen for at padle, men når ikke til punktet hvor de begynder at kede eller brokke sig.

Tarzanbane på den nemme måde

Da vi igen er hjemme ved Carstens gård begynder pigerne at kløve brænde, og snart er Annebell og Georg også i gang. Annebell får hjælp af sin far til at bruge kløvejernet og Georg har fundet en stor huggeblok som han hugger i med den mindste økse. Imens de fleste således er beskæftiget med brændehugningen spænder jeg en slackline op imellem to træer, og derefter et tov henover så børnene har noget at holde i imens de går på slacklinen. Det er tarzanbane på den nemme måde 🙂

Snart er børnene i fuld gang med at øve sig i at gå linens fulde længde, i hvert fald indtil de finder ud af at slacklinen er semi-elastisk, så får nogle af dem mere travlt med at hoppe end gå. Hop-hop-gå-gå-hop-hop-gå-gå siger Hannah imens hun skiftevis hopper og går hen lands linen.

Hannah på tarzanbane

Da der er kløvet brænde nok til et nyt bål er det Georgs tur til at være optænder og igen hjælper det med en lighter hvor man ikke skal være nervøs for at ungerne brænder fingrene. Da der er godt gang i bålet laver vi pandebrød, en opskrift vi har fundet på siden af Carstens kassevogn, og som består af: 3 dl mel, 3 tsk. sukker, 2 tsk. bagepulver og 1 tsk. salt også vand til dejen er fin. Det er en god opskrift til ture til “vildmarken” da den kan blandes hjemmefra og holde sig ca evigt. Vi øger mængden af sukker og steger brødene i olie, og får derved nogle brød som smager meget af æbleskiver.

Derefter må mændene i arbejde da Carsten har en telefonboks der skal hentes i den nærliggende by, og som skal blive til brusekabinen for kommende gæster. Vi er åbenbart længe væk, for da vi kommer tilbage står aftensmaden klar. Svensk pølseret med bacon, en af mine favoritretter når jeg er i Sverige.

Efter aftensmaden dyster mændene i øksekast inden vi ved bålet planlægger den næste dags aktiviteter.

Klatring med børn

Efter morgenmaden får børnene lov til at prøve kræfter med den nemmeste af Svensk Kanoferies 3 klatrevægge, og de når alle de ca 4 meter op som er grænser for hvor langt de må klatre op når de ikke er større. Efter første tur har et par af dem mod på mere, og de får lov til at klatre til de ikke gider mere. Dernæst er det blevet de voksnes tur, og min lille bror og min svigerinde prøver kræfter med de to sværere vægge og når begge til tops, men det ser børnene ikke, de er allerede i gang med at lege igen.

Klatring med børn

Efter denne aktive start på morgenen kører vi til Gräna Gruva for at gå på “diamantjagt”. I det tidligere stenbrud flyder det med kvarts, feldspat og glimmer, så både børn og voksne går på jagt efter de flotteste stykker, og snart kommer børnene rendende med sten som de vil have mig til at holde. Da jeg spørger hvorfor de ikke putter dem i deres egne lommer er svaret: “De er fyldte”. Med lommerne fulde af sten tager vi et par fællesbilleder i de smukke omgivelser inden vi sættes os til bordet og nyder middagsmaden ved bordet midt i stenbruddet.

Aktiviteter med børn - Gräna Gruva

Line får øje på en frø og vil fange den, men den jagt ender brat da frøen efter et par flugtforsøg springer lige imod hende imens den udsender en stråle af tis/væske. Så har både Line og frøen vist fået nok af den leg, og førstnævnte lader sidstnævnte være.

Fra Gräna gruva går turen mod dagens sidste fysiske aktivitet.

Huleudforskning i Trollgrotten

Jeg har to gange tidligere været i Trollgrotten, og kender derfor hulerne godt nok til at kunne tage børnene med ind i de nemmeste af dem. En efter en kommer børnene sammen med en af deres forældre ind i første hule, og herinde i mørket er der udeover både koldt og vådt også lidt trangt. Men børnene hygger sig og jeg anviser dem en lille klippesprække mere de kan udforske på egen hånd, imens jeg fra min plads inde i hulen kan følge dem.

Huleudforskning med børn

Da alle har overstået disse første besøg i hulen tager jeg børnene med ind af et lille hul som for børnene kan klares på alle fire, men som for mig kræver betydeligt flere kræfter. Imens vi er herinde kan vi høre min lillebrors stemme, og børnene begynder at gætte på hvor far kommer ud henne. Alligevel er overraskelsen stor da de pludseligt kan se lyskeglen fra fars lommelygte 3-4 meter over deres hoveder. De hilser på deres far, og da han er nået hele vejen hen over vores lille hule kravler vi alle ud igen.

Da alle har fået udforsket de huler de har lyst til begiver vi os mod turens sidste oplevelse…

Burgermenu på amerikansk

På hovedvejen imellem Ullared og Överlida finder man i byen Älvsered den amerikansk inspirerede dinner, Mandys. Og det er turens sidste oplevelse inden de første begynder at drage hjemad. Vi har reserveret bord, men ventetiden på betjening, og servering ender med at blive på 40-45 minutter, til gengæld er maden værd at vente på. Burgerne er gode, og de hjemmelavede bøffer lægger sammen med de medfølgende pommes frittes en god bund, så ingen snakker om dessert da den sidste burger er spist. Ydermere serveres burgermenuerne i amerikanerbiler af pap der får legetøjet i happy meals til at blegne gevaldigt. Så med 9 papbiler i hænderne forlader vi stedet og sætter kursen mod Carstens gård hvor nogle pakker bilerne og kører mod Danmark imens andre af os tager en ekstra overnatning inden vi tager samme tur.