River rafting i det sydlige Norge

0
367

Bare tre timer fra Larvik finder du et af Europas bedste rafting spots, med rafting for alt fra børn til adrenalin junkier.

Leder du efter white water rafting, og er du ikke en af de hardcore eventyrer med egen gummibåd og white water kursus, så er Dagali måske din næste feriedestination. Her finder du perfekte forhold, et fantastisk hold guider og rafting for både børn og voksne.

En af Europas bedste raftingfloder

Nær Dagali løber Numedalslågen, ikke bare en af Norges længste floder, men også en nærmest perfekt flod til rafting. Den er varieret, og tilbyder rafting uanset om vandstanden er lav eller høj, ligesom der kan arrangeres ture for både store og små.

Jeg har været på tre ture ned af Numedalslågen, og ingen af dem har været ens, heller ikke selvom der kun var en dag imellem de første to ture. På alle ture er jeg både blevet våd og har oplevet rafting der kildede i maven og skubbede til mine grænser.

Rafting for hele familien

De tre gange jeg har raftet på Numedalslågen, har alle været med Serious Fun, hvor en rafting tur koster imellem 500 og 1.000 danske kroner pr mand. Det specielle ved Numedalslågen er, at hele familien kan komme i samme både, og børnene er så med ved de mindre vandfald hvor risikoen er lav. Inden de større vandfald hvor der skal holdes godt fast og padles godt til sættes børnene af og køres i bus ned langs elven imens far/mor eller begge fortsætter igennem elvens vildere passager, hvorefter børnene kommer tilbage i båden. På den måde kan hele familien prøve kræfter med rafting, uanset om de er store eller små, adrenalinsøgende eller mere rolige.

Undervejs er der også mulighed for at flyde stille og roligt ned af elven, tage en dukkert eller få en snak med guiderne.

Hvis vandet tillader det, kan de mest eventyrlystne få lov til at tage sidste del af elven, der byder på den mest udfordrende rafting. Dette er ikke, for folk der er bange for vand, skal jeg hilse at sige. Sidste gang jeg var på vej ned af et af de mere ekstreme vandfald, blev vi fanget lidt forkert af vandet, og sekundet efter vendte min verden modsat, inden jeg pludseligt lå i vandet og klamrede mig til bådens reb med den ene hånd, og pagajen med den anden hånd.

Hvordan forløber en dag med rafting?

Når du booker en rafting tur får du at vide, hvornår du skal møde op, og hvad du skal have med (håndklæde, badetøj og eventuelt uldundertøj da det hjælper mod kulden).

Inden turen går mod elven ser alle deltagere videosammendrag fra forrige dags rafting, så de kan se hvad de kan forvente. Bagefter er der instruktion i lejren, hvor sikkerhedsprocedure og andet gennemgås.

Efter en omklædning går turen til elven, hvor bådene læsses af, og man hjælper guiden med at slæbe dem ned til vandet. Når båden er i vandet gennemgår guiden de kommandoer han bruger undervejs, så alle ved, hvornår de skal padle og i hvilken retning. Når der er styr på kommandoer og båden går turen ned af elven. Nogle steder skal der padles stille og roligt, andre steder skal der lægges kræfter i og nogle steder skal man kaste sig ned i båden og holde så godt fast som man overhovedet kan.

Går alt godt kommer alle igennem turen uden at falde i vandet og uden at miste sin pagaj, men andre gange ryger en eller flere i vandet og må hives op af de tilbageværende i båden.

Herlige guider, fantastisk camping

Første gang jeg besøgte Serious Fun var ikke for at rafte, men derimod for at få en overnatning på deres camping plads. Det kan du læse mere om i det oprindelige indlæg: Norges fedeste campingplads. Stemningen, guiderne og det varme hottub bidrog til en surrealistisk stemning under dette, mit første møde med Norge i mange år. Derfor var det helt naturligt, at vi året efter vendte tilbage, denne gang for at prøve deres rafting.

Guiderne var de samme glade afrikanske og europæiske gutter vi havde mødt året før, og stemningen synes altid at være god i denne perle midt i skoven. Derfor sørger vi også altid for at lægge en overnatning i skoven ind, når vi kommer til Dagali, så kan vi fiske i søen (hvor der er gode muligheder for at fange fisk), tage en tur ned af svævebanen, nyde den afslappede stemning og samtidigt tage på en rafting tur eller to i løbet af opholdet.

William og Marianne der har Serious Fun er super til at få en til at føle sig hjemme, og vi har gratis kunne låne kanoen og fiske i søen de gange vi har været der.

Mere info om Rafting i Dagali nær Geilo:

Der er tre firmaer der tilbyder rafting på Numedalslågen, Serious Fun, Dagali Fjellpark og Dagali Oplevelser. Alle sejler med både med plads til 6 personer plus en guide, så der er næppe den store forskel på oplevelsen hos de tre selskaber. Det er dog kun Serious Fun jeg har prøvet, og det er dem som har leveret raftingbillederne til dette indlæg (jeg har haft alt for travlt med at holde fast og padle, til at jeg har fået taget billeder undervejs), men ellers har de ikke sponsoreret indlægget eller mine besøg.

Dagali ligger ca en halv times kørsel syd for Geilo, og omkring 3 timer fra Larvik og Oslo, så det er nemt at komme til, hvis du ankommer til Norge med færge.

Der er et begrænset antal pladser de forskellige dage, så ring i forvejen og hør om der er plads, og om de kan levere den rafting du ønsker (i visse tilfælde kan vandstanden være så lav at der kun tilbydes visse former for rafting).

Tilbage er der vist bare at ønske: God fornøjelse