Kanotur i Sydsverige

0
3856

Uanset om du er til korte kanoture på et par timer, eller længere ture med overnatninger har Sydsverige gode muligheder for at opfylde dine ønsker. Derudover er kanolejen billig, og overnatningsmulighederne mange.

Indtil nu er alle vores kanoturer startet i området omkring Fegen og Kalvsjö en halv times kørsel fra Ullared i det sydlige Sverige. Her er der masser af forskellige ture at vælge imellem, der er forskellige sværhedsgrader og man kan leje kanoer for bare 200 kr pr dag hos Svensk Kanoferie. Karsten fra Svensk kanoferie er god til at komme med råd til kanoture der passer til deltagernes erfaring, ønsker og vandstanden og det med en sådan sikkerhed at vi normalt ikke planlægger ruten hjemmefra, men tager Karsten med på råd.

Den første tur

Rune på kanoturNogle nybegyndere hopper direkte ud i det og tager på en ugelang kanotur og lærer det undervejs, andre starter med en kortere tur med kun en enkelt overnatning (eller helt uden overnatning) og prøver forskellige ting af inden de tager på den store tur. Hvad man er til er et temperamentsspørgsmål, men jeg hører selv til sidste gruppe, og kan personligt bedst lide kun at tilføje få nye elementer pr tur jeg er på. På den måde undgår jeg ubehagelige overraskelser, hvilket især er vigtigt når man har børn med på (kano)tur.

Hvis du også foretrækker at starte med en kortere tur, så kan I holde ind ved en kanoudlejning på jeres næste ferie og der leje en kano for en halv eller en dag. Pak madpakken, hop i kanoerne og ro i nogle timer til det er tid til at spise madpakker. Vend så om og ro tilbage igen. Undervejs kan I ligge til hvis I ser gode bademuligheder, ser noget natur I vil undersøge nærmere eller hvis børnene skal have en lille pause.

Vores første tur med overnatning bestod af ca en time i kanoen ned af åen, madlavning og opsætning af bivuak og næste morgen lavede vi havregrød på bål inden vi roede tilbage igen. På den måde har vi efterhånden lært hvad vi har brug for når vi er på tur, og hvad vi ikke har brug for.

Anderledes kanooplevelser

Kanosejlads i ufremkommelig åAt være på kanotur kan byde på mange forskellige oplevelser afhængigt af hvor du lægger ruten. Så overvej hjemmefra om du er til den nemme tur, hvor I padler ned af en bred å uden det store strøm, og uden forhindringer undervejs, eller om du er synes det er sjovere med de smalle åer hvor væltede træer kan ligge i vejen. Den sidste type ture er nemmest hvis du ikke har børn med, og hvis I for alvor skal ud på lavt vand og igennem ufremkommelige åer kan det være en fordel at gøre det som en dagstur uden overnatning. Så har I ikke så meget grej med, og kanoen er nem at løfte over eventuelle forhindringer.

De store floder og åer som benyttes af masser af turister falder normalt i første kategori, og de mindre åer kan det kræve lidt lokalkendskab at finde frem til. Så søg på nettet, spørg i friluftsgrupper på facebook eller snak med personalet i kanoudlejningen, hvis du søger efter udfordringer på sommerens kanotur.

På kanotur med børn

Kanotur med børnAt være på kanotur med børn kræver ikke meget mere planlægning end ikke at have børnene med. Det kræver derimod at du tager lidt hensyn til børnenes evne til at sidde stille, spise og sovetider. Planlæg nogle ret korte ture pr dag så der er masser af tid til at gå i land, bade og hygge undervejs. Giv børnene hver deres padle, taske og drikkedunk så de føler sig lige så meget som en del af turen som resten af besætningen. Husk samtidigt at især mindre børn hurtigt kan miste interessen og kaste sig over noget andet, så regn ikke med at de rent faktist ror særligt meget (og at de nogle gange gør det mod sejlretningen når de endeligt gør det).

Derudover er det bare at huske på at ferie handler om at have det sjovt og rart sammen, ikke om at man skal nå en hel masse. Husk at medbringe et kort over området og overnatningsmuligheder langs åen, så I kan ændre planer undervejs hvis den oprindelige plan viser sig at være for lang eller hvis ungerne får mod på en længere tur undervejs.

Overnatning på kanoturen

Mange steder i Sverige er der overnatningspladser langs åerne. Her finder du bålsted, primitivt toilet og god plads til at slå telt op. De fleste af dem koster det lidt at benytte (40-50 kr pr mand), og du skal nogle steder have købt overnatningsbilletter for at benytte pladsen. Disse billetter købes samme sted som du lejer kanoer.

Billetterne kan bruges på alle overnatningspladserne i området, så I kan frit ændre planer undervejs.

Kom godt af sted

Udlejningskanoer er normalt meget stabile, og I skal ikke være nervøse for at falde i vandet undervejs, heller ikke selv om det er første gang I skal af sted. Jeg har endnu til gode at se den første falde i vandet fra en kano, og har igennem tiden haft mere end 25 nybegyndere med på kanotur. Så selv hvis I alle er nybegyndere skal I ikke lade vandet skræmme jer fra at tage på tur, det er ikke meget anderledes end at være på vandre eller campingtur, når I bare lige husker at pakke jeres ting i vandtætte beholdere.

Kanoudlejeren har ofte tønder som I kan låne eller leje til jeres grej, og ellers kan drysacks og drybacks også bruges. Vi har sågar flere gange nøjedes med en affaldspose rundt om hver rygsæk, hvilket har virket fint.

Så er der vist bare tilbage at ønske rigtigt god tur til dig (og eventuelt dine børn). Og selv i Sverige kan man findes “Bounty strande”…
Svensk sandstrand