Sådan kommer du i gang med guldgravning

0
8305

Har du også en drøm om at prøve lykken som guldgraver? Så lad det ikke blive ved drømmen, for det er let at komme i gang med guldgravning, og jeg viser dig her hvordan du kommer i gang.

Selvom det sjældent man møder folk som kan leve af at grave guld, eller bare nogen som har overskud på denne hobby er det en god måde at koble af fra hverdagen, og samtidigt få lidt eventyr med hjem. Jeg plejer at sammenligne det med at fiske: Du skal være tålmodig, lidt heldig og ikke regner med økonomisk overskud. Derudover er det at grave guld er fysisk hårdt arbejde (her adskiller det sig fra fiskeriet) efterfulgt af den næste meditationsagtige øvelse at vaske guld med vaskepande, og er du først bidt af det kommer du tilbage år efter år. Og selvom udbyttet ikke kan betale for hverken mad eller overnatning har de sidste års guldgravning leveret masser af historier, møder med gamle guldgravere og stjernestunder i naturen. Lyder det som noget for dig, så kommer her en guide til hvordan du kommer i gang_

Den nemme måde

Der er flere måder at komme i gang med guldgravningen på. Den nemmeste for os danskere er at drage til Ädelfors i Sydsverige, for her er der okay med guld, og måske endnu vigtigere er der mulighed for at få undervisning og leje udstyr. Altså kan du være i gang med at grave guld med det samme, og under kyndig vejledning. Ädelfors ligger ca 4 timers kørsel fra København, hvilket samtidigt gør det til et udmærket sted at starte eller slutte ferien til Sverige. Stort set alle der prøver lykken i guldvaskningen i Ädelfors finder guld, men man betaler også for muligheden, da det koster 400 svenske kroner pr dag at få undervisning og leje udstyr.  Læs mere om guldvaskningen i Ädelfors.

Prøv kræfter med ægte guldgravning

Guldgraver i ÄdelforsAt grave guld i en indhegning omgivet af turister og undervisere kan godt give en følelse af at være i LEGOland, også selvom her hverken er indianere og at guldet er ægte nok. Så planlægger du at bruge flere dage på at grave guld, eller vil du gerne være tættere på naturen, og føle dig som en ægte guldgraver må du ud i naturen. Her byder Ädelfors på en anden mulighed, nemlig at du vasker guld direkte i Emåen som løber lige bag guldvaskningen. Her skal du ikke betale hverken leje eller for undervisning, men til gengæld er du på egen hånd. Så du skal selv skaffe udstyr, og finde ud af hvordan du gør. Begge dele er nemmere end det lyder, og så længe vejret er godt finder du ofte rutinerede guldgravere ved åen som gerne deler ud af gode råd.

Køb af guldgraverudstyr

Der er mange steder hvor du kan købe guldgraverudstyr, hos Guldström i Âdelfors, i nogle af de forskellige webshops som er poppet op i skandinavien eller som jeg gør på ebay.com. Her kan man ofte finde et startsæt med vaskepander og sigter for ca 600 kr inkl. fragt og told (søg på gold panning kit). Tag ikke det mindste sæt, men vælg et hvor der mindst er en 14″ pande, og en sigte i samme størrelse. De små pander og især de små sigter bliver du hurtigt træt af at sidde og fedte rundt med. Ofte er der flere pander i sættet, og i kan således godt nøjes med et sæt til to mand, hvis i skal flere afsted. Ud over pande og sigte skal i bruge en spand og en spade, dette plejer jeg at købe i Biltema, hvor de har en billig spade med spidst hoved, som er god til at trænge ned imellem stenene i åen.

Du behøver altså ikke mere end: vaskepande (gerne 14″), sigte (ligeledes 14″ eller deromkring), spand og spade.

Hvor finder man guld i Sverige, Norge, Tyskland mm?

Guld fra SverigeMange spørger hvorhenne man kan finde guld, og heldigvis kan man finde det rigtigt mange steder. I Sverige er Ädelfors som sagt et godt sted at starte, da det er tæt på, der er venlige guldgravere der kan hjælpe en i gang og stemningen er god (Læs eventuelt min beretning om min første guldgravertur til Ädelfors og bliv klogere på stedet). Men du kan også finde guld andre steder i Sverige, ligesom Norge, Finland og Bayern byder på guldforekomster som folk rejser for at få fingre i. Et godt sted at finde information om steder i både Sverige og resten af Europa er Guldforum.se. Det er gratis at melde sig ind, og når du først har oprettet en profil får du adgang til den del af forummet der hedder “Prospektering”, hvor guldgravere fra hele Sverige deler steder med guld i både Sverige og Europa. Derudover kan internettet være en stor hjælp når du skal finde ud af om der er guld i lige netop der hvor du planlægger ferie.

Hvordan finder man guld?

Nu har du udstyret og stedet, så mangler vi jo bare at snakke om hvordan du så rent faktisk finder guldet. Der er flere forskellige teknikker til at bruge panden, men fælles for dem alle er at de virker ved at du ryster panden/sandet længe nok til at guldet synker til bunds (guld er ca tyve gange tungere end sand), og derefter skyller sandet væk, så guldet til sidst ligger i bunden af panden.

Du må ikke være alt for forsigtig, for så kommer du til at bruge alt for lang tid, og finder derved ikke særligt meget guld. Men du må heller ikke være alt for vild, for så skyller du alt guldet væk.

Der findes flere videoer på youtube med forskellige teknikker, og jeg vil derfor ikke komme ind på disse teknikker her i artiklen. Hvis du forstår svensk er dette en udmærket video at starte med:

Når du vasker med pande er det en stor fordel at si sandet først, for så slipper du for en masse sten i din pande, og du kan derved nå at vaske mere sand, og derigennem få mere guld ud af anstrengelserne.

Forvent ikke at finde guld i hver pande, eller i hver anden. Nogen gange er man heldig og finder noget hver gang, men andre gange kan der gå timer imellem. Så det er lidt som at fiske, man skal have noget tålmodighed som guldgraver.

Vil du finde endnu mere guld?

Vaskerende til guldgravningHvis du vil sætte turbo på din guldjagt skal du have fat i en vaskerende, eller sluicebox som de hedder på engelsk. Den fungere ved at du skovler sandet op i en rende, hvor vand så vasker det letteste sand væk imens de tunge sand og guldet ligger sig på bunden i riller der er lavet til formålet. Du slipper dermed for at vaske en masse let sand i din pande, men kan koncentrere dig om at vaske det tunge sand, og forhåbentligt en masse guld.

Med vaskerenden bruger du mere tid på at grave, da du får behandlet meget mere sand, og mindre tid på at sidde stille på en sten og vaske. Til gengæld er udbyttet også om til 20 gange så stort i løbet af en enkelt dag. Om du er til det ene eller andet er en smagssag.

Du kan købe vaskerender de samme steder som du køber andet guldgraverudstyr.

Held og lykke med guldgravningen

Det var kort om hvordan du kommer i gang med guldgravningen, jeg håber du føler dig klædt på til at komme i gang, og ellers så skriv dine spørgsmål/kommentarer i kommentarfeltet herunder, så skal jeg besvare dem så godt som muligt.

Og husk: Det meget få der kan leve af at være guldgraver, så du kan lige så godt droppe den tanke, og så bare have det sjovt undervejs, for det er der rig mulighed for.

Held og lykke med jagten.