Hvad er Burning Man? Og hvorfor samles 60.000 mennesker i Nevadas ørken, for at skabe et parallelsamfund hvor penge ikke eksisterer, det unormale bliver normalt og grænser og tanker udfordres? Måske fordi Burning Man er som intet andet sted på jorden.

Hvordan beskriver man en oplevelse som Burning Man? Det er ikke svært at beskrive festivallen med fakta: Der kommer ca 60.000 mennesker, de bruger en uge i ørkenen, hvor temperaturen svinger fra 45 grader om dagen, til 5 grader om natten. Her bygger de storslået kunst som brændes af i festivallens sidste weekend. Der er fra festivallens side ikke booket et eneste band, og penge kan kun købe en klump is eller en kop kaffe, alt andet har du enten med hjemmefra eller håber på at få foræret af nogle af de andre deltagere på festivallen, deltagere der kalder sig “Burnere”.

Men det beskriver ikke rigtigt hvad burning man i virkeligheden er, ligesom en opremsning af tilskuertal og reglerne for fodbold heller ikke formidler følelsen af at være til landskamp i Parken. Og måske er det derfor så mange beskriver Burning Man som en “kreativ festival”, “oplevelsesøkonomiens vugge” eller hippiernes sidste højborg. Simpelthen fordi der ikke findes ord til at formidle oplevelsen af Burning Man. Når jeg alligevel forsøger at beskrive hvad Burning Man er, er det fordi jeg håber at mine synspunkter kan være med til at skabe et mere nuanceret billede af hvad der egentligt foregår derude i Black Rock City, og hvorfor nogle folk kommer tilbage år efter år.

Temperatursvingninger, sandstorme, regn og den bagende sol er naturens barske måde at bidrage til Burning Man oplevelsen.
Temperatursvingninger, sandstorme, regn og den bagende sol er naturens barske måde at bidrage til Burning Man oplevelsen.

Accept af alle

For mig er den største forskel på Burning Man og det omgivende samfund at “burnerne” har en grundlæggende accept af alle, uanset hvor du kommer fra, hvordan du ser ud og hvordan du går klædt. Denne grundlæggende accept af alle skaber friheden til at være hvem du har lyst til, uanset om du ønsker at vise dit sande jeg, eller klæde dig ud og lege du er en anden. Man har derfor ikke været i Black Rock City særligt længe før ens hjerne arbejder på højtryk for at behandle alle de nye indtryk, fra transvestitterne i toiletkøen, til Duffman som kommer cyklende forbi dit telt på en cykel formet som en raket. Udklædningerne er mange og fantastifulde, andre vælger en mere naturligløsning og dropper både tøj og udklædning, og går rundt som gud skabte dem.

Om det er amerikanerne generelt eller om det er en speciel burner ting skal jeg ikke kunne sige, men folk er meget snaksagelige og opsøgende på Burning Man, så jeg fandt ofte mig selv i snak med vidt forskellige deltagere, fra de unge blaffere med lejr lige ved siden af mit telt, til et pensioneret ægtepar der hvert år tog turen fra Canada til Nevadas ørken for at nyde stemningen på festivallen. Alle synes at være taknemmelige for at være lige der, på lige netop det tidspunkt.

Center Camp Cafe
Center Campen er her fyldt til Monkey Chant eventet, hvor vi i en time sad og sagde som aber.

Kreativiteten på Burning Man

Når folk taler om Burning Man som en kreativ festival er det både rigtigt og forkert, for det der sker imellem menneskerne på festivallen er en langt større del af festivallen end kunsten, men samtidigt så fremvises og skabes der masser af fantastiske kunstværker i løbet af festivallen. De eneste biler der må kører i løbet af festivallen er de såkaldte art-cars, som er kørende kunstværker der om dagen mest er kunst, men om natten forvandles til kørende mobildiskoteker hvor alle er velkomne til at deltage i festen. De mange cykler udsmykkes med lys, plys og farver. Og overalt på playaen (ørkenen hvor festivallen foregår) står kunstværkerne, hvoraf de fleste i løbet af festivallen skifter form, enten ved kunstnerens hånd eller som følge af andre deltageres ideer.

Dynamikken er enorm, og alting synes i konstant forandring, kunstværkerne skifter plads, ombygges eller udsmykkes, hvorfor det er umuligt at nå at se det hele. Derfor tvinges man også til at være i nuet, for de ting der imponerer dig lige nu er der måske ikke i morgen.

Dansende skulptur på Burning Man 2010
Dancing Bliss var de flestes yngling på Burning Man 2010. En fantastisk skulptur midt i ørknen.

Workshops og leg i Black rock City

Et af de oversete elementer af Burning Man er de mange workshops der tilbydes i løbet af festivallen. Deltagere som interesserer sig for specielle emner opfordres til at dele deres viden, og som følge heraf kan man deltage i mere end 500 forskellige workshops i løbet af festivallen. Fra almindelige yoga, meditation og køkkenhavekurser, over de mere specielle som foredrag om indiansk medicin, brugen af lsd i behandling af depression, til de seksuelle hvor der undervises i knuder til bondage, onaneres i fællesskab eller diskuteres måder at komme bedst ud af forhold med flere mænd og koner. En stor del af disse er samlet i en lille guide som tilbydes af festivallen, andre findes på festivallens opslagstavle hvor opslag om workshops, fester og efterlysninger hænger i en pærevælling.

Her kan man også finde invitationer til diverse aktiviteter og lege. I det hele taget fylder legen meget på festivallen, måske fordi folk er klædt ud, eller fordi de er væk fra de normale rammer. Derfor er der også mange steder mulighed for at finde sit indre legebarn frem og tage en tur på kæmpegynger, kængurostylter eller nappe en hurtig pudekamp med en tilfældig forbipasserende.

En af legene i 2010 var fægtning med oversize dildoer.
En af legene i 2010 var fægtning med oversize dildoer.

Om natten er alt en fest

Som du nok kan læse er der nok af ting at prøve på Burning Man, også har jeg kun beskrevet hvad der sker i dagslyset, for når natten falder på og lyset forsvinder forvandles festivallen til en kæmpe fest. De største lejre afholder raves med internationele dj’s og flere tusinde deltagere, og de mindre lejre fyrer op i forskellige temafester. I alt er der ca 700 fester at vælge imellem hver af festivallens 7 nætter, hvis man da ikke bare lader sig glide ned i de slidte sofaer i center camp (festivallens eget telt) og slapper af til forskellige deltageres korte optrædende hvor de deler deres sange og talent med de burnere der tager en pause fra de mere hektiske fester på resten af festivallen.

Alt skifter farve og stemning når mørket falder på, flammekastere skyder meterhøje flammer op i luften, kunstbilerne forvandles til kørende lysshows og lejrene lyses op af kunstigt lys. Samtidigt falder temperaturen fra 45 grader midt på dagen til 5 grader sidst på natten, et skifte der stiller krav til både udklædning og sovepose.

De fleste nætter var jeg dog for træt til for alvor at feste, så de fleste nætter lå jeg i min sovepose inden klokken slog et om natten. Dagens mange indtryk tog tid at bearbejde, og overskuddet til for alvor at feste udeblev, men man kan jo heller ikke nå det hele.

Kunstværk eller udsigtstårn? På Burning Man smelter kunst of funktion nogle gange sammen.
Kunstværk eller udsigtstårn? På Burning Man smelter kunst of funktion nogle gange sammen.

Det var Burning Man kort fortalt, og en ting er sikkert: Burning Man er spændende, unikt og enormt… Og så skal det opleves!
Derfor er det heller ikke mange billeder jeg har derfra, jeg havde alt for travlt med at opleve og suge til mig, og lod derfor kameraet (et gammelt analogt Olympus OM10) ligge i teltet i 5 ud af de 7 dage.

Sådan kommer du til Burning Man

De seneste år har der været udsolgt, så tilmeld dig nyhedsbrevet inde på hjemmesiden for Burning Man, og få opdateringer med hvornår billetterne sættes til salg. Billetterne koster omkring 2.000 kr, og dertil kommer transport. Jeg betalte ca 5.000 kr for en returbillet til Reno med American Airlines da jeg besøgte festivallen i 2010.

Nyttige hjemmesider:
Festivallens hjemmeside: BurningMan.com
Find billige flybilletter: Momondo.dk
Se film fra festivallen, søg på: Youtube.dk

1 COMMENT

Lad mig høre dine kommentar til artiklen.