En vandretur Lysefjorden rundt tager dig forbi ikke mindre end tre af Norges vildeste friluftsattraktioner. Det er ikke for uøvede vandrere, til gengælde belønnes du med fantastisk natur og alenetid på stierne.
Lysefjorden byder på vandring for både begyndere og øvede, men vil man hele vejen rundt til fods skal man både være øvet og i god form. Dette understreges af rutens første udfordring: de 4.444 trappetrin der udgør Flørli-trappen, verdens længste træ trappe, og som tager dig fra færgelejet og 750 meter op på fjeldet.
En barsk udfordring for nogle, men i et stille og roligt tempo kan du klare det på ca to timer. Undervejs belønnes du med mere og mere fantastiske udsigter efterhånden som du kommer længere og længere op over fjorden.
En udfordrende vej til Kjeragbolten
Vel oppe kan du følge stien mod turens næste højdepunkt: Kjeragbolten, men forvent en overnatning undervejs, enten i hytten ved Langavatn, eller på fjeldet i telt. Vi valgte en overnatning på fjeldet, da et fladt klippestykke indbød til lejr efter 4-5 timers vandring i regnvejr.
Når du kommer vest fra kan ruten til Kjerag være svær at følge, da der er få markeringer, ikke nogen trådt sti og en anelse klatring er nogle steder nødvendig. Så husk kort og kompas og lad rygsækkene ligge, eller tag omvejen til den østlige adgangsvej, her sørger tusindevis af turister for at du ikke får problemer med at finde vej.
Kjeragbolten er ikke uden grund blevet en af Norges mest ikoniske naturattraktioner, hvorfor turister valfarter til, hvilket efter et stille døgn på fjeldet med meget få mennesker kan virke en smule overvældende. I forhold til resten af fjeldet føles det næsten som at være i Disneyland, med rækker af asiatiske turister, selfiestænger og kø for at komme det sidste stykke. For mange er Kjeragbolten en fantastisk fotomulighed, hvor man kan lade sig forevige på den fastklemte sten imellem to klippesider. Men når du nu er der, så tag dig tiden til at nyde udsigten ned i fjorden fra plateauet ved siden af bolten, det i sig selv er ventetiden og mylderet værd.
Lysefjordens flotteste natur
Fra Kjerag kan du gå mod parkeringspladsen, og derfra blaffe dig til et lift til Lysebotn, men så snyder du samtidigt dig selv for noget af Lysefjordens flotteste natur. Så er du i god form og har mod på en udfordring, vil jeg anbefale at du sætter kursen mod først Langavatn, og derfra drager videre mod hytten ved Børsteinen. Denne rute er dog ikke for folk der har svært ved at læse kort, eller ikke er i god form og med rimelig balance.
Det lader ikke til at mange tager denne kuperede rute, for da vi var der i 2016, manglede der markeringer på en stor del af ruten, og der var ingen trådte stier. Til gengæld lader det til at være den eneste måde at slippe for at tage vejen ned til Lysebotn, så hold godt øje med varder og kort og forbered dig på en udfordrende tur i flotte omgivelser.
Nær DNT hytten Børsteinen har du mulighed for at slå lejr på denne lille perle af en halvø, der især gør sig godt når solen skinner:
Fra Børsteinen følger du sporet mod Lysebotn ned gennem Lysedalen, og her kommer du, i mine øjne, igennem turens flotteste natur. Frodige dale med vandfald og storslåede udsigter synes at vente bag hver passeret bjergtop, og her viser Norge sig virkeligt fra sin allerflotteste side.
Husk dog at gemme nogle kræfter, for sidste del af turen ned til Lysebotn byder på en nedstigning på 700 højdemeter, i løbet af ca 1½ km, og det kræver et vist overskud at holde balancen, på de til tider smalle plateauer. Her bliver mod, kondition og balance sat på en prøve.
Langsomt omsluttes du dog af skoven, og pludseligt er du tilbage ved fjorden.
Nede i Lysebotn kan du nyde en portion mad eller en is på DNT hytten, hvor det også er muligt at overnatte, hvis du skal have et afbræk fra teltet. Maden er god, og portionerne enorme (i hvert fald hvis du bestiller skibberlabskovs ).
Efter Lysebotn venter et stykke rigtigt kedeligt vej til Fyljesdalen, hvor du ikke går glip af det store ved at tage en taxa. Du misser godt nok muligheden for at kigge over på Kjeragbolten fra nordsiden af fjorden, men du slipper samtidigt også for 20 km vandring på asfalt, hvilket efter den flotte etape fra Børsteinen til Lysebotn godt kan virke ekstra tamt.
Fra Fyljesdalen går turen mod vandreturens sidste højdepunkt: Preikestolen, regn med en eller to overnatning undervejs, og husk at tjekke udedasset ved Songnedalens fjellgård ud, det er muligvis Norges flotteste toilet.
I forhold til strabadserne ned mod Lysebotn, er vandringen på dette stykke rimeligt overskueligt, selvom der er enkelte passager hvor mindre øvede vandrere måske vil blive udfordret af de stejle klipper eller bratte stigninger.
Det sidste stykke til Preikestolen
På nordsiden af fjorden stiger mængden af vandrere også, og efter næsten at have været alene på sydsiden (fraregnet besøget ved Kjeragbolten), møder man på nordsiden en hel den vandrere.
For at slippe for det værste mylder ved Preikestolen slog vi telt op 2 km derfra, og satte vækkeuret til klokken halv syv. Så kunne vi nyde morgenmaden med udsigten til Preikestolen og fjorden som baggrund, og bagefter gå ned på den endnu ikke overfyldte klippehylde og nyde udsigten ned igennem fjorden. Vi endte med at blive der i mere end to timer, inden vi satte kursen mod Preikestolens fjellhytte.
Et fantastisk punktum for en vandretur i noget af Norges smukkeste natur, som undervejs bød på et par regnfulde dage at starte på, 7-10 timers vandring om dagen og større udfordringer end vi havde forventet hjemmefra. Allerede inden vi kom i mål begyndte vi at snakke om at komme tilbage og gå hele vejen fra Forsand til Oanes.
Mere info
Vi medbragte telt, og sov i nærheden af DNT hytterne, og fulgte det meste af vejen ruten fra Ut.no – Lysefjorden Rundt.Vi havde hjemmefra printet kort fra Norgeskart.no, som vi laminerede, men du kan også købe DNTs kort over Lysefjorden hos din lokale kortpusher eller på nettet.
Parkerede ved Preikestolen Fjellstues parkeringsplads, så bilen ventede på os når vi kom i mål, og gik derfra via Ulveskogvatn (og en overnatning i den gratis hytte Ulveskogshytten, der var møgbeskidt, men tør, og hvor en død mus hang fra proviantskabet) til hovedvej 13, hvorfra vi fik et lift til færgelejet i Forsand. Herfra tog vi færgen til Flørli hvor vi startede turen omkring klokken 14. Vi overnattede første nat på fjeldet et par timers vandring fra toppen af Flørli-trappen. Derfra hed det:
Dag 2: Fjeldet-Kjerag-Langavatn
Dag 3: Langavatn-Børsteinen
Dag 4: Børsteinen – Lysebotn – et sted oppe af vejen hvor der var plads til et telt
Dag 5: Vejen mod Fyljesdalen – Songedalen Fjellgård
Dag 6: Songedalen Fjellgård – 2 km fra Preikestolen
Dag 7: Det sidste stykke til Preikestolen – Preikestolen Fjellstue – Bilen og videre mod Dagali og nye eventyr.
Vi vandrede imellem 7-10 timer per dag, i et godt tempo og uden for mange pauser. Går man hytte til hytte, og derved med mindre oppakning kan det gøres lidt hurtigere. Er du ikke i god form skal du nok overveje at bruge en dag eller to mere, også gå lidt kortere etaper.