Canyoning – En anderledes naturoplevelse

0
7383

I canyoning kombinerer man adventure og naturoplevelser på en måde der både tilfredsstiller oplevelsesjunkien og naturelskeren i dig. Og du behøver faktisk ikke engang være bjergbestiger for at være med, alle med mod på at prøve noget nyt kan være med.

Rasmus springer fra en klippe
Udspring fra klippe og ned i det dybe vand

Canynoning eller canyoneering som de kalder det i USA, går kort fortalt ud på at begive sig igennem kløfter. Og her blandes en række teknikker fra andre aktiviteter. Rapelling, svømning og udspring kan være nogle af de nødvendige aktiviteter for at nå til et sted hvor man igen kan forlade kløften.

Oftest foregår canyoning i guidede ture, hvor der er sørget for al udstyr, og hvor alle kan være med. De fleste steder der udbyder disse ture har ture af forskellige sværhedsgrader, og med forskellige profiler, så man kan finde en der passer til ens adrenalinbehov. De vildeste ture indeholder op til 70 meters rappelling i et stykke og/eller udspring fra op til 12 meter. Andre mere almindelige ture indeholder typisk 20 meter rappel og udspring fra ca 2-3 meters højde, hvis der overhovedet er udspring.

I Europa er der gode muligheder for canyoning, da både Østrig, Frankrig, Spanien og Italien byder på rigtigt spændende steder hvor man kan prøve kræfter med “sporten”.

Sandstensklipper
Pludselig ændrede alt sig, også stod vi her blandt sandstensklipper. Og vi blev straks budt velkommen af en stor fisk der dog hurtigt stak halen imellem benene.

Et andet møde med naturen

Når man begiver sig igennem kløften er man hele tiden helt tæt på naturen, og til dels også undertvunget den. Nogle steder er man tvunget ud i rappel, andre steder må man hoppe ned i det kolde bjergvand, og nogle steder kan man opleve naturlige vandrutchebaner skåret i klippen af tusinde års vandløb.

Mange steder kan man også opdage hvordan kulissen ændre sig indenfor bare få hundrede meter. På Sardinien oplevede jeg f.eks. at vi i løbet af 900 meter først gik i et vandløb som lige så godt kunne have været et sted i Danmark, snart efter var vi på vej ned af et 20 meters rappel, og der tårnede sig klipper op på begge sider, og få hundrede meter skiftede det hele pludseligt til sandstensklipper og et underlag som en dansk sandstrand.

Så hvis du er det mindste naturmenneske vil du have god mulighed for at blive begejstret, forundre og overvældet i løbet af en canyoning tur.

Adrenalin eller hyggetur?

Jeg rappeller ned ved siden af et vandfald
Endnu en fantastisk naturoplevelse… At rappelle lige ved siden af et vandfald er ret fantastisk!

Som sagt findes der mange forskellige canyoning ruter, så det burde være til at finde en der passer til dig. Er du til lange rappel? Til suset når man skal hoppe i vandet fra 10 meters højde? Eller drømmer du bare om at flyde igennem en af de naturlige vandrutchebaner? Endnu andre tænder på de mere teknisk krævende kløfter hvor der også skal en grad af bjergbestigning til før man står i bunden med et saligt smil på læben. Så brug lidt tid på at overveje hvad det er du vil, og søge på nettet efter netop det der passer til dine lyster.

Regn med at betale 600-1000 kr pr mand for en guidet canyoning tur, men så venter der som sagt også en oplevelse ud over det sædvanlige.

Men pas på! Canyoning kan være stærkt vanedannende! Jeg er i hvert fald ved at planlægge mindst to ture sydpå i 2012 for at prøve kræfter med nye kløfter, længere rappel og se endnu mere flot natur.

Jeg har skrevet om min første canyoningtur her:
Canyoning i Riu Flumini Uri på Sardinien

Hvor skal du starte?

Vil du gerne vide mere canyoning er noget for dig, hvor du kan gøre det, kan du starte med at besøge canyoning.dk hvor jeg går meget mere i dybden med mine oplevelser, og har en den links til hvor du kan læse mere:

Canyoning i Italien, Sardinien og Skotland, baggrund og udstyr

Eller du kan kaste dig over nogle af videoerne fra vores ture, bl.a. denne fra vores første tur:

 

Og lad mig så slutte med en advarsel:
Jeg anbefaler på ingen måde at man begiver sig ud i canyoning på egen hånd med mindre man er erfaren klatre, og i forvejen kender til farerne ved at rappelle og hoppe ned i vand! Der er sjældent mobildækning, og hjælpen er langt væk, så hvis det går galt går det rigtigt galt.