6 anderledes seværdigheder i Rom

0
17374

Rom vrimler med turister, og de mest besøgte steder kan man dårligt gå 2 minutter uden at høre både tyske, engelske og skandinaviske turister snakke om det næste de skal opleve. Efter et par dage i byen er du måske træt af denne turisme, og drømmer dig hen til et mere stille og autentisk sted. Her følger mine 6 bud på anderledes oplevelser i Rom (og omegn).

Og hvad gør du så? Her kommer en række ideer til hvor du kan tage hen og få set nogle af Roms mere skjulte perler.

Vila d’Este i Tivoli

Billede af havensstore vandhul
Vila d’Este er især i godt vejr et af de dejligste steder i hele Italien. Snyd ikke dig selv for denne perle.

35 km fra Roms centrum ligger denne fantastiske perle, der kan nås med både bus, tog og bil. Byen Tivoli var tidligere et af de steder Roms kejsere søgte hen for at slappe af og nyde den friske bjergduft. Her kunne de nyde udsigten ud over bjergene, lade hjernen falde til ro og glemme det travle liv i Rom, og sådan er det også når man kommer som turist.

Byens største attraktion (og for mig grunden til at tage tilbage til Rom) er den overdådige park som gemmer sig i haven til Vila d’Este. Her kan man lade tankerne vandre imens man beundre havens mange fontæner og vandfald, man kan nyde udsigten og man kan nyde den rene bjergluft der står i skærende kontrast til Roms forurening. Så snyd ikke dig selv for denne oplevelse når du alligevel er i Rom. Men vær samtidigt forberedt på at sætte i hvert fald en halv dag af til besøget, da haven har det med at tage pusten fra en, og hensætte en til et noget mere roligt tempo end det er tilfældet inde i travle Rom.

Læs mere om stedet her: Villa D’este – Roms oversete seværdighed

Billede af udsigten fra toppen af kirken
Heroppe fra toppen er det muligt at se det meste af byen, og de omkringliggende bjerge.

Udsigten fra toppen af Peters Kirken

Okay, her er der stadig turister, og de snakker alverdens sprog, men når du alligevel er i Vatikanet bør du ikke snyde dig selv for Roms bedste udsigt, og Vatikanets største oplevelse.

Er du ikke bange af dig kan du tage hele turen op til toppen via trapper hele vejen, så må du kravle op af 551 trin, men sparer et par euro’s. Alternativt kan du tage elevatoren halvvejs og “slippe med” 320 trin.

Inden du når toppen når du både at nyde udsigten indvendigt i kirken fra kuplens nederste kant, og få mulighed for at se ud på rom fra kirkens tag. Derefter venter der en række trappetrin op langs kuplen i en snæver gang, der skråner kraftigt indad, inden du kommer ud på toppen og kan nyde et af de flotteste syn du kan se i hele Rom. Du kan frit gå rundt om toppen, og nyde udsigten i alle retninger, se ned i Vatikanets have, prøve at spotte Colosseum, og samtidigt få syn for både hvor lille Vatikanstaten egentligt er, samt hvor stor Peters kirken er.

I mine øjne er denne oversete oplevelse den bedste grund til at besøge Peterskirken.

Pastabod
Et af bordene med pasta på et marked i Rom. Et sandt mekka for pasta elskere.

Pasta i laaaaange baner

En anden overset attraktion er Roms markeder hvor man ud over frisk frugt og grønt også kan finde pasta i alle afskygninger. Pasta med kakao, pasta med sorte striber, pasta med chilli, ja udvalget er næsten uendeligt, og hvis du skal have en billig souvenir med hjem er disse markeder et godt bud.

Her kan du også finde andre kulinariske perler som lokal olivenolie, sennep og rødvin. Så giv dig selv tid til at nyde et rigtigt Romers marked, og gå derfra med lækkerier I kan nyde senere på dagen.

En butik ud over det sædvanlige

I Hjertet af Rom, ved pladsen Plaza San Silvestro (ved siden af Via del Corso), ligger der en butik som har specialiseret sig i boligindretning, elektronik og dimser. Her finder man designting som man ikke finder mange andre steder. Ikke at der er tale om dyre produkter fra de fineste designere, men mere skæve produkter, ofte med humor eller tydelig henvisning til 80’erne. Butikken hedder Tech it Easy, og er et besøg værd for alle som er nysgerrige, interessere sig for elektronik til hjemmet, eller som bare vil lidt væk fra de sædvanlige turistfælder i byen. Besøg evt. deres hjemmeside: Tech it Easy

Ostia Antica

En ruinby
I Ostia Antica er der ruiner så langt øjet rækker, og man kan bruge timer uden at få set det hele.

20 minutter fra centrum ligger Romeriets gamle havneby, en by der dengang husede mere end 100.000 indbyggere, og som den dag i dag byder på flere ruiner end noget sted i selve Rom. Området er enormt, og man får et godt indblik i hvordan Rom må have set ud for 2000 år siden. Nogle bygninger står stadigvæk i fuld højde, andre mangler et par etager. På gulvene i badeanstalterne kan man stadig se mosaikkerne, og ved ampfiscenen står langt det meste der endnu.

Dertil kommer at selve byen Ostia Antica er en hyggelig lille by, hvor man også finder huse der er over 400 år gamle, og som stadig er beboede. Man finder lokale kiosker, en restaurant som laver nogle fantastiske fiskeretter og ægte italiensk livsstil.

Billede af gaden hvor hostellet findes
Hostel Ivanhoe ligger i et rigtigt hyggeligt miljø, tæt på Colosseum og centrum.

Hostel Ivanhoe

Rejser du som unge, og hvis I ikke couchsurfer, så book dig ind på Hostel Ivanhoe, og få en oplevelse for livet. Jeg besøgte selv Ivanhoe for fire år siden, og der er ærligt talt tale om et ungdomshostel med ret dårlige faciliteter, men manglen på fællesrum gør at alle mødes i entreen, og at man derfor har fantastiske muligheder for at falder i snak med dem som kommer og går.

Personalet består primært af spansk talende indvandrere, så nogle gange fyres der op for sangria aften hvor alle inviteres til at drikke af den billigt fremstillede sangria, andre gange laves der pasta.

Sovesalene er små og proppede, men der er aircondition, og man tilbringer alligevel tiden i entreen eller ude i byen. Til trods for min generthed vågnede jeg alle 5 morgener på Hostel Ivanhoe med tømmermænd efter en aften med hygge, druk og sjov med hostellets andre gæster der kom fra hele verden og havde et hav af historier at dele ud af.

Hostellet ligger tæt på Colosseum og der er ikke langt fra centrum når du vil på sightseeing, til gengæld må du finde dig i at hostellet er lukket om eftermiddagen, så du ikke kan pleje dine tømmermænd i sengen hele dagen. Læs mere om Hostel Ivanhoe på European hostels

Bonus: Via Piana

Hvis du er for gammel til Hostel Ivanhoe, træt af Roms larm og kaos og alligevel har et par dage til overs, så prøv at booke et par dage i det super romantiske Via Piana, som ligger to timer uden for Rom i landlige omgivelser og midt i det ægte autentiske Italien.