Vinterferien nærmer sig og vejret er heldigvis på vej mod det bedre. Derfor kommer her mine 10 bud på udendørs aktiviteter som børn og voksne i fællesskab kan kaste sig over i vinterferien (eller i weekenden hvis I ikke kan vente).
Mad på bål
At lave mad på bål sammen med børn er altid et hit, selv de dage hvor det stadig er lidt koldt og blæsende derude. Lad børnene deltage så meget i projektet som de overhovedet kan. Lad dem hjælpe med at kløve brænde, tænde bålet og røre i maden, imens den varmer over bålet.
Hvis det er første gang du laver mad på bål, så hold dig eventuelt til noget du kender hjemmefra, eller vælg en af de nemme: skumfiduser, snobrød eller pandebrød. Du kan også forberede maden hjemmefra og bare tage den ud og varme.
Er du til lidt større udfordringer findes der flere gode friluftskogebøger på biblioteket.
Overnatning i shelter
Skal eventyret være lidt større end bare madlavning på bål, så pak soveposerne, lidt mad og pandelamperne og tag en overnatning i shelter. Der er shelters spredt ud over det meste af Danmark og du kan finde en oversigt over en del af dem her: Naturstyrrelsens shelters i Danmark
Find spor i skoven
Der er fugtigt ude i skoven lige nu, og det gør det nemt at finde spor efter skovens dyr. Rådyr, ræve og fugle sætter spor i den våde jord, som det er rimeligt nemt at finde og genkende. Lav eventuelt en liste hjemmefra over spor som I håber på at finde undervejs, så kan I snakke om dyrene uanset om I finder dem eller ej.
Undervejs finder I måske andre tegn på skovens dyr, f.eks. kogler der er blevet halvt spist eller træer, der er blevet skrabet af rådyrene sidste år. Lån eventuelt bogen “Dyr & Spor” af Lars-Henrik Olsen.
Slå smut
Som barn kørte vi ofte til stranden og smed sten i vandet og øvede os i at slå smut. Det er 30 år siden, men aktiviteten holder stadigvæk. Så put ungerne i bilen og kør ud til nærmeste stenstrand og tilbring en hyggelig time med at blive blæst igennem imens i øver jer i at slå smut og kaster sten i vandet.
Skattejagt
Endnu en klassisk aktivitet, der stadig holder. Lav et kort, brænd det i hjørnerne og læg det eventuelt i ovnen i noget tid så det bliver brunt. Tag så børnene med på en skattejagt, enten i nærområdet eller i en skov i nærheden. Belønningen kan meget vel være varm kakao, når I kommer hjem.
I kan også tanke strøm på smartphonen og drage på digital skattejagt efter geocaches i området. Der er masser at vælge imellem på: www.geocaching.com
Klatre i træer
Børn er gode til at klatre i træer, og vi voksne skal nogle gange øve os i at lade dem klatre lige så højt som de har lyst til. Så er der ikke nogen træer i haven, så tag et smut i skoven og led efter skovens bedste klatretræ. Det er fysisk udfordrende, træner koncentrationsevnen og så giver det barnet mulighed for at føle at han eller hun bliver bedre ret hurtigt. Så pak din egen frygt væk og slip børnene fri i trætoppene.
Fotosafari
Ikke helt ulig at tage på jagte efter dyrespor, men med den forskel, at I drager i skoven med det formål at “skyde” flest muligt dyr med kamera. Det er oftest fugle, det lykkedes at komme hjem med, men er I heldige kan I skyde rådyr, egern og ræve. Hunde i snor tæller naturligvis også. Hjemme igen, kan I eventuelt prøve at artsbestemme fuglene, eller se på billeder og snakke om dagens oplevelser.
En nemmere safari er at lade børnene rende rundt med kameraet og tage billeder af ting i bestemte farver eller former. Endeligt kan du lade dem rende frit rundt og tage billeder af, hvad de finder interessant, det giver masser at snakke om, når I kommer hjem.
Snitning
Gode snitteknive behøver ikke koste det store (jeg har købt min i Biltema til under 50 kr), og mange børn elsker at sidde fordybet med kniven i hånden og spidse en pind, lave smøreknive eller noget helt tredje. At snitte er lidt farligt, men en god øvelse i frihed under ansvar, så gennemgå reglerne:
- Snit altid væk fra dig selv
- Snit aldrig hen imod andre
- Sid ned imens du snitter
Og lad så børnene snitte til de bliver trætte.
Inviter til legedag
Inviter nogle af børnenes venner, fætre og kusiner eller nogle andre børn og afhold legedag. I kan enten selv finde på lege, lege nogle af de lege børnene kender fra skolen, eller få gode ideer til lege i naturstyrelsens hæfte: Leg i skoven som kan findes gratis ved at klikke på linket.
I kan også afholde skov olympiade, hvor der skal konkurreres i forskellige discipliner, fra kast med grankogler, og løft af træstammer til balancegang på et væltet træ eller hop over vandløb (huske tørre sokker og sko i tilfælde af, at det går galt).
Er der langt til nærmeste skov kan legedagen også afholdes på en sportsplads eller lignende.
Byg huler
En aktivitet I kan lave i baghaven, i parken eller i skoven. Medbring eventuelt en presenning, da det er et hurtigt og nemt hjælpemiddel til en tæt og mørk hule. Brug grene, teltstænger eller andet til at holde presenningen oppe, og stik pløkker, tilspidsede grene eller andet i jorden for at holde den på plads. Læg så et tæppe i bunden også kan i sidde inde i hulen og fortælle hinanden røverhistorier.